מכת חום

שבת בצהרים, בעיצומו של הקיץ, אנחנו צמודים למזגן, אבל מה עם הכלב שמבלה בגינה? החום והלחות בקיץ הישראלי עלולים לסכן את כלבנו כמו גם אותנו, ולכן יש לנקוט במספר אמצעי זהירות על מנת להימנע מפגיעות חום. הפגיעה החמורה ביותר הנה מכת חום. זו לא רק התייבשות אלא מצב חירום המסכן את הכלב.

מכות חום נגרמות בשתי דרכים:

  1. פעילות במזג אוויר חם ולח. לעתים מדובר אף במספר דקות של פעילות ולא תמיד פעילות מאומצת במיוחד.
  2. השארת הכלב קשור או סגור ללא צל, אוורור או מים. אחת הדוגמאות הנפוצות לכך היא השארת הכלב סגור במכונית ביום חם.

846
כלבים בעלי פנים פחוסות (כגון בולדוג, פאג וכו') מצויים בסיכון מוגבר עקב מבנה לקוי של דרכי הנשימה וקושי להלחית ולקרר את עצמם ביעילות. כלבים שמנים או בעלי פרווה סמיכה מתקשים לצנן את גופם וגם הם בסיכון. קבוצת סיכון נוספת הם כלבים זקנים או סובלים מבעיות לב.

הסימנים למכת חום הם הלחתה/התנשמות מוגברת, חום גוף גבוה, התמוטטות, אבדן הכרה, עוויתות ואף מוות. מכת חום משפיעה על כל מערכות הגוף ועלולה לגרור סיבוכים קשים כגון בעיות קרישה וכשל כליות. למרות טיפול מתאים שיעור התמותה גבוה.

לכן יש להימנע מפעילות במזג אוויר חם, בעיקר בשעות היום. עדיף לצאת לטיול בשעות הבוקר המוקדמות או בלילה. כשלוקחים את הכלב לטיול ארוך או לים למשל חשוב לקחת בקבוק מים וקערה. בגינה יש לדאוג לסביבה מוצלת ומאווררת והרבה מים טריים. יש לנקוט זהירות יתר בכלבים המצויים בסיכון מוגבר, אצלם אפילו הליכה קצרה בחום יכולה להוות בעיה.

בחשד למכת חום יש לקרר את הכלב ע"י התזת מי ברז (לא מי קרח ולא אלכוהול) על גופו ולהגיע מייד לווטרינר. אם מגיעים ברכב יש להשאיר את החלונות פתוחים על מנת להגביר את איבוד החום מהגוף לסביבה. צינון הכלב והגעה מהירה למרפאה הם בעלי חשיבות מכרעת לשרידות.