הכשות נחשים
בארץ קיימים 9 מיני נחשים ארסיים, הנפוץ ביניהם הוא צפע ארצישראלי (Vipera palestinae)) אשר חי ברוב אזורי הארץ – מהצפון ועד צפון הנגב, ונפוץ למדי גם באזורים מיושבים.
צפע ארצישראלי Vipera palestinae
מאפייני הצפע הארצישראלי
אורכו עד 1.3 מטרים.
צבעו צהבהב עם שרשרת מעוינים כהים לאורך הגב.
פעיל בשעות הלילה, ובשעות היום מסתתר בפינות קרירות – תחת שיחים או סלעים. בעל יכולת טיפוס לא רעה.
עונת הפעילות היא אביב קיץ וסתיו, כאשר תחילת העונה היא התקופה המסוכנת יותר שכן אז מלאי הארס בשיאו. ארס הצפע פוגע במערכת הדם והקרישה, מערכת העצבים והנשימה.
רוב הנחשים בארץ הנם פעילי לילה. לכן חשוב להימנע מהסתובבות בשטחים פתוחים או בעלי צמחיה סבוכה בעיקר בשעות החשכה, ולמנוע מכלבכם להסתובב חופשי ללא השגחה. גינות וחצרות כדאי לטפח ולמנוע התפשטות עשבים שבהם ניתן להסתתר. יש להימנע מהרמת סלעים, אבנים ומקומות מסתור פוטנציאליים.
במקרה של הכשה יש לפנות מייד את בע"ח לטיפול וטרינרי. חשוב להזדרז ולא לבזבז זמן יקר על ניסיונות טיפול ראשוני שאינו יעיל. אין לחבוש, לבצע חתכים או למצוץ את הארס. יש להימנע מטלטולים מיותרים.
הטיפול הוטרינרי
בהתאם למצב בע"ח מבוצעות בדיקות דם להערכת תפקודי קרישה, רמת חלבון בדם ומדדים נוספים. הטיפול בהכשות תלוי בחומרת המצב והוא כולל נוזלים במתן תוך ורידי, חומרים להפחתת תגובות הלם (שמשמעו צניחה מהירה ומשמעותית של לחץ הדם), אנטיביוטיקה תוך-ורידית, ובחלק מהמקרים אנטי- סרום (חומר הנוגד את נסיוב הנחש) ומרכיבי דם כגון פלסמה.
חלק מהתמונות בעמוד זה קשות לצפיה. לטובתך, אנא המנע/י מצפייה אם אינך מסוגל/ת להתמודד עם מראות קשים.
כלב שהוכש ע"י נחש צפע
אזור ההכשה ברגל האחורית