הסינדרום הבראכיוצפאלי

הסינדרום קיים כמובן בכלבים בראכיוצפאליים (פחוסי פנים), המוכרים יותר ביניהם הם הבוקסר, הבולדוג והפאג על מגוון הגזעים שלהם.

בכלבים אלה שמוצאם, כמו כל שאר הכלבים, מהזאב היה שינוי במהלך האבולוציה במבנה עצמות הגולגולת וישנו חוסר התאמה בין המבנים הקשים (עצמות) לבין הרקמות הרכות (לדוגמא החיך הרך).

892

הסינדרום כולל שני מרכיבים נפוצים: נחיריים סטנוטים (מוצרים) וחיך רך מאורך.
מרכיבים אלה הם נתונים אנטומיים בסיסיים של הגזעים וגורמים הצרות של דרכי הנשימה. הצרות זו מובילה לקשיי נשימה ועליה בלחץ השלילי ועקב כך עלולה להיגרם דלקת והגדלה נוספת של החיך הרך. בנוסף, הלחץ השלילי והמאמץ הנשימתי עלולים לגרום להיפוך השקים הלרינגיילים (חלק ממבנה הלוע) ולקריסה של קנה הנשימה.

סיבוך נפוץ בכלבים אלה הוא מכת חום, מאחר והם לא מסוגלים לעשות הלחתה ולפנות את עודפי החום כמו כלב רגיל.

הסימנים המופיעים הם לרוב: קשיי נשימה, שיעול, קולות נשימה מוגברים ונחירות, כל אלה מוגברים מאוד בזמן חום ו/או פעילות גופנית. במצבים מתקדמים של המחלה תיתכן עליה בחום הגוף (עקב חוסר היכולת להיפטר מהחום), כיחלון (עקב החוסר בחמצן) והתמוטטות.

פרוט הבעיות:

  • נחיריים סטנוטים: בגזעים אלה סחוס הנחיר קצר ומוסט, את הנחיריים ניתן לאבחן כבר בגיל צעיר, טיפול מוקדם בבעיה (ניתוח) יכול למנוע התדרדרות מאוחרת יותר.
  • חיך רך מאורך: נפוץ בעיקר בגזעים הברכיוצפאלים, אבל קיים גם בגזעים נוספים כגון פודל, ביגל, קוקר ספניאל. כאשר החיך הרך מוארך נוצרת הפרעה למעבר האוויר מהלוע אל קנה הנשימה בזמן שאיפה. האבחון מתבצע על סמך ההיסטוריה והסימנים הקליניים (שיעול, קשיי נשימה, קולות נשימה מוגברים, כיחלון, חום גוף גבוה ובמקרים קיצוניים אבדן הכרה) ובדיקה ויזואלית בהרדמה. טיפול: ניתוח בו מקצרים את החיך המוארך לאורך נורמלי.

סיבוכים:

  1. היפוך השקים הלרינגיילים – עקב ההתנגדות הכרונית הגבוהה לשאיפת אוויר ולחץ שלילי שמופעל ע"מ להכניס אוויר לראות, השקים "נשאבים" החוצה ומתהפכים. שקים אלה עלולים להפוך בצקתיים, להתנפח ולגרום חסימה של דרכי האוויר. איבחון גם כאן מתבצע בהרדמה. הטיפול כירורגי.
  2. קריסת הלרינגס (שוער קנה הנשימה)- השלב הסופי והמתקדם ביותר של המחלה, נגרם עקב לחץ אוויר שלילי כרוני. הסימנים הם לרוב כיחלון אפילו במאמץ קל, קשיים נשימתיים מודגשים. האבחון מתבצע בהרדמה קלה. הטיפול כירורגי, מסובך ויקר והפרוגנוזה גרועה.