אל תתנו ענבים לכלב!
השבוע היינו עדים במרפאה לאחת הבעיות המוזרות ברפואה וטרינרית. בשנים האחרונות הצטברו עדויות ברורות כי אכילת ענבים או צימוקים עלולה לגרום לכשל כליה בכלבים.
למען האמת, היחס לעדויות היה בתחילה, סקפטי ומשועשע במקרה הטוב…
למרות שהסתבר רטרואקטיבית שהתופעה נצפתה כבר מסוף שנות ה-90 , מחקרים רציניים החלו להתפרסם רק ב-2004. כיום אכילת ענבים צימוקים מופיעה ברשימת הרעלים המוכרת של צער בע"ח האמריקאי. מה שמוסיף לתחושת האזוטריות היא העובדה כי התהליך ספציפי פר חיה. בחיה אחת יכול להגרם כשל כליה בלתי הפיך מאכילת 5 ענבים בסה"כ, בעוד כלב אחר יכול לאכול חצי ק"ג מידי יום ללא בעייה וללא כל תופעות שליליות.
עד כה, לא נתגלה גורם ספציפי. התופעה נצפתה בענבים בעלי וחסרי גרעין, גידול חקלאי וגידולי בית ללא ריסוס, אדומים וירוקים, ואף מאכילת קליפות ענבים (כתוצר לוואי ביקבים).
אחת התיאוריות היותר מקובלות מדברת על הרעלת מיקוטוקסין (טוקסין המופרש ע"י פטריה), אך מעולם לא זוהה כזה בודאות. אחוז מוות נע בין 20%-50%, גם עם טיפול רפואי. ע"פ ספרות מקצועית מקובל כי אכילת 30 גר' ענבים לק"ג משקל גוף של ענבים או 11 גר' צימוקים לק"ג משקל גוף יכולה לגרום לבעיה. שלשול, הקאות וחולשה הינם הסימנים הראשונים השכיחים בהרעלת ענבים, ויכולים להתפתח לעיתים תוך שעות מהאכילה.
השבוע הגיע למרפאתנו "מיקה", כלבה צעירה בת פחות משלוש שנים, במצב קשה מאד. בבדיקת דם התברר כי הכלבה בכשל כליות אקוטי מוחלט. כשל כליות מוחלט פתאומי בחיה צעירה הינו אירוע חריג ביותר, ובד"כ נובע מפגיעה ממקור חיצוני. בחיות מחמד בחו"ל הרעלה מעין זו שכיחה עקב שתיית אתילן גליקול (Anti-Freeze), שכידוע אינו בדיוק שכיח בשימוש בארצנו, ובפרט באיזור השרון ובחודשי הסתיו. עקב נדירות כשל כליות בגילאים אלה, בוצע תחקור מעמיק. בתחקור, התברר להפתעתנו כי הכלבה אכלה מס' ענבים קודם לכן, ומאז (בדיעבד) החלה להתדרדר עד לקריסתה המוחלטת.
מרגע שזוהתה הבעייה, הוחל בטיפול נמרץ שכלל אשפוז ל-48 שע' ו"שטיפת" כליותיה בנוזלים תוך-ורידיים רבים תוך מתן תרופות מתאימות.
לשמחתנו, ושמחת הבעלים, מיקה התאוששה, ערכי הכליה ירדו דרמטית (חלק מהערכים הראשוניים היו מעבר ליכולת מדידת המכשירים !…), והלכה לביתה תוך המשך קבלת תמיכה בנוזלים פעמיים ביום ע"י הבעלים.
נכון להיום, מיקה התאוששה וחזרה לתפקוד תקין, תוך מעקב.
למיטב ידיעתנו, מקרה זה הינו המקרה הראשון בישראל בו אובחנה הבעייה.
מה ניתן לעשות? מניעה: אל תתנו ענבים!
במתן מקרי של ענבים, או בחשש לאכילה, יש לשקול גרימת הקאה יזומה, וכמובן שיש להגיע לוטרינר מיד עם הופעת סימנים להרגשה רעה של החיה.